Gepost op

Vawa – uw partner bij luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen

Wat is duurzaam luchtdichtbouwen?
Luchtdicht bouwen is niets meer of minder dan het beheersbaar maken van ongewenst luchtverlies (exfiltratie) vanuit een gebouw en/of een ongewenste luchtstroom (infiltratie) het gebouw in. Het zorgt voor drukvereffening en voorkomt mogelijke problemen door condensatie. Voor duurzaam luchtdicht bouwen levert Vawa een compleet assortiment Zwaluw producten. Wij beschikken over de kennis, de producten en kunnen u advies geven over de juiste toepassing van de producten. Alle producten beschikken over de nodige certificeringen en zijn probleemloos toe te passen in renovatieprojecten, Passiefhuis (woningen met een aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik, een conventioneel verwarmingssysteem is overbodig, EPC 0,4) en Energieneutraalwoningen (woningen die evenveel energie opwekken als dat ze verbruiken om comfortabel te zijn, EPC 0,0).

EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)
EPC is een indexgetal, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager de waarde hoe zuiniger het gebouw met de energie omgaat en hoe lager de energiekosten. Met de komst van de EPC 0,6 dient u nu al in het ontwerp rekening te houden met de juiste luchtdichtheid van bouwkundige aansluitingen. Vanaf 2015 is de EPC-waarde verlaagd naar 0,4. (Passief bouwen). De laatste verlaging wordt in 2020 verwacht, de EPC zal dan uit moeten komen op 0,0. (Energieneutraal).

Hoe bereiken we een lagere EPC-waarde en kunnen we voldoen aan de norm?
Dit doen we door een belangrijke factor van de EPC-waarde te verlagen. Dit is de “C-waarde”. Ieder product heeft een luchtdoorlaatbaarheidsfactor “C-waarde”. Hiermee kunnen we berekenen hoeveel lucht er bij een bepaalde luchtdruk wordt doorgelaten (de luchtdichtheid van de woning). Door een lage “C-waarde” (luchtdoorlaatbaarheid) kunnen we een hogere luchtdichtheid bereiken en is het luchtverlies van een woning minder. In de NEN 7120 staat beschreven wat het maximale luchtverlies van een huis/gebouw mag zijn. Tijdens de realisatie van het project zal de verwerker de juiste producten op een adequate manier moeten verwerken om het beoogde resultaat te halen.